8 csonterősítő étel 50 év felettieknek

Megosztás:

A csontritkulás olyan betegség, mely az évek előrehaladtával egyre több embert érint. Kialakulása egyenesen arányos az öregedés folyamatával. 

Éppen ezért csontjaink állapota kiemelt figyelmet érdemel mind fiatalon, mind az évek múlásával. Megfelelő étrenddel és életmóddal megőrizhetjük csontjaink egészségét és erősségét. Ahogyan öregszik az ember, számos egészségügyi problémával kell szembenéznie. Ilyen a csontritkulás is, mely során csontjaink tömege és sűrűsége folyamatosan csökken. Ennek eredményeként a csontok egy idő után törékenyebbé és érzékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések és törések kialakulásának kockázatát.

A csontritkulás hajlamosító tényezői

Az egészséges csontokhoz elengedhetetlen a hormonok megfelelő működése. Nők esetében, amikor beköszönt a változókor, az ösztrogénszint  csökkenésének következtében elkezdődhetnek a csontokat érintő egyes problémák. A férfi nemnél is belezavarhatnak a hormonok a képletbe, hiszen a tesztoszteronszint csökkenése szintén veszélyeztetheti a csontok egészségét.

Ezen kívül csontritkulást okozhat a pajzsmirigyhormonok túltermelődése, a magas kortizolszint, a különböző emésztési és felszívódási zavarok. Egyes anyagcsere problémák, bizonyos autoimmun betegségek, de az alkoholizmus is a csontritkulásért felelős tényezők listáján foglal helyet. A tünetek változatosak lehetnek Ha csontjaink veszítenek sűrűségükből és korábbi szilárd állapotukból, hamarabb bekövetkezhet a csonttörés, akár egy-egy óvatlan pillanat vagy mozdulat következményeképpen. Rossz testtartás, a test egyes helyein megjelenő tompa fájdalom, izomgyengeség, a testmagasság csökkenése és az időskori rettegett combnyaktörés – csak, hogy néhány dolgot felsoroljunk a csontritkulás kellemetlen velejárói közül. Természetesen meg kell említsük a mozgásszegény életmódot és az egészségtelen ételek fogyasztását is, melyek mind-mind hozzájárulhatnak a csontok rossz állapotához és sűrűségük csökkenéséhez.

Mivel a csontritkulás során csökken a csontok szerves és ásványianyagtartalma pl. kalcium, érdemes megfelelő étrenddel szembeszállni a problémákkal. Szerencsére vannak olyan szuper ételek és tápanyagok, melyekkel támogathatjuk csontjaink egészségét.

8 étel csontritkulás ellen

1. Tojás

Tele van értékes fehérjével és D-vitaminnal. Ezek elengedhetetlenek a csontok számára a kalcium felszívódásához. Jöhet a rántotta, a főtt tojás és a tükörtojás is. Jó tudni, hogy a tojás héjának jelentőségét már a népi gyógyászatban is felismerték. Mivel gazdag fluorban és
kalciumban, meggátolja a csontritkulás kialakulását.

2. Édesburgonya

Sok magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz. Ezeknek köszönhetően részt vesz a csontok egészségének megőrzésében. Segít semlegesíteni a szervezetben az olyan savakat, melyek kioldhatják a csontokból a kalciumot.

3. Olajos magvak és diófélék

Szinte az összes dióféle tartalmaz kellő mennyiségű tápanyagot, melyekkel csontjaink egészségét biztosíthatjuk. Hozzájárulnak a csontok szilárdságához. Míg a diót a csontritkulás természetes elixírjeként tartják számon, addig a mandula kiváló a csonttörések kialakulásának csökkentésére. Ezen magok mindegyike tele van értékes rostokkal, melyek által támogatják az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat.

4. Tejtermékek

Legfőbb csonterősítő anyaguk a kalcium, mely szervezetben történő hasznosulását követően felveszi a harcot az alacsony csontsűrűséggel. Rengeteg értékes A-, E-, K- és D-vitamin van bennük, melyek által szintén hozzájárulnak csontjaink egészséges állapotának fenntartásához. Egy csésze tej fedezi a napi kalciumszükséglet 30%-át. A sajtok, a túró és a joghurt is kiváló forrásai a csontjainkat építő kulcsfontosságú ásványi anyagoknak.

5. Gomba

A csonterősség növelésére az egyik legjobb élelmiszer a D-vitaminban gazdag gomba. Sok B-vitamint, foszfort és vasat is tartalmaz. Ezek által támogatja a vérerek, a csontok és az immunrendszer egészségét is.

6. Halak

A halak – különösképp a lazac és a tonhal – kiváló élelmiszerek csontjaink egészséges állapotának fenntartásához. D-vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Hozzájárulnak a kalcium teljes hasznosulásához, védik a szív- és érrendszert, és az idegek állapotát is támogatják.

7. Leveles zöldek

A kelkáposzta, a spenót, a saláta és társaik ugyanis tele vannak magnéziummal, kalciummal és K-vitaminnal, amik szembe szállnak  csontritkulással, csökkentik a szervezet gyulladásait, erősítik az immunrendszert és védik a szívet. Érdekes kettősség azonban, hogy egyes források szerint a leveles zöldek, nagy mennyiségű fogyasztásuk esetén megkötik a többi élelmiszerben lévő kalciumot.

8. Szója

Igen ellentmondásos élelmiszer, hiszen sokan negatív hatást tulajdonítanak neki. Tanulmányok szerint a szója kedvezően befolyásolja a menopauza környékén lévő nők csontrendszerének egészségét. Elősegíti a csontok egységes szerkezetének kialakulását, és csökkenti a csontritkulás veszélyét is – hála a benne lévő izoflavonoidoknak.

Forrás: msn.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük