A fokhagyma, mint csodaszer
A fokhagyma fogyasztásának már az ókorban is különleges jelentőséget tulajdonítottak. Ez a mai napig nem változott.
Már az i.e. 5000 körüli időkből a sumér ékírásos agyagtáblákban is vannak utalások a fokhagymára és annak jótékony hatásaira. Ahogy egy i. e. 1500-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok az illatos gumó nem kevesebb, mint 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. A növényt ráadásul Tutanhamon fáraó sírjában is megtalálták. A történészek szerint a piramisokat építő munkások azért bírták a nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik elengedhetetlen összetevője a fokhagyma volt. A görög atléták és a görög katonák is fokhagymával fokozták teljesítményüket, Homérosz Odüsszeiájában pedig fokhagymából nyertek erőt Kirké boszorkányságai ellen.
A fokhagyma származási területe a mai Irán, illetve Afganisztán, de egyes feljegyzések szerint a növény Kirgízia sztyeppéiről származik. Fogyasztása Japánban és Kínában ősidők óta ismert, utóbbi országban a mai napig az egyik legfontosabb gyógynövény.
A csodanövény hatóanyagai
Szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat, B1– és B2-vitamint tartalmaz. Rengeteg vitamin, ásványi anyag, aminosav és enzim található benne. Egyik legfontosabb hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin, mely közismerten antibiotikus hatású. Mára az egyik legfontosabb gyógynövényünkké vált.
A fokhagyma hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel. Nem mellékesen serkentik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, tisztítják az érfalat, valamint erősítik az immunrendszert, normalizálják a szapora szívműködést.
Fokhagyma a gyógyászatban
A népi gyógyászat a meghűléses betegségek kezelésében javasolja. A tejben főtt fokhagyma hatására kevésbé ingerlékeny lesz a nyálkahártya asztma, köhögés, szamárköhögés, hörghurut esetében.
Még a modern orvostudomány is elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, hanem képes a már lerakódott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterinszintjét. A fokhagyma két hónap alatt érezhetően csökkentheti a vérzsírszintet. Nem szabad azonban túlzásba vinni a fogyasztását, mert az LDL-szint mellett a HDL-szint is csökkenhet, ami szívelégtelenséghez vezethet.
A fokhagyma fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.
Forrás: Patika Magazin
- Már több mint 700 ezer felhasználója van a Gondosóra programnak 2024. október 27.
- Általános gyógyszerészi tanácsok cukorbetegeknek 2024. november 18.
- Ingyenes nyugdíj-előtakarékossági számla az Államkincstártól! 2024. szeptember 17.
- Dr. Hankó Zoltán: A lényeg, hogy minél több segítséget tudjunk nyújtani a betegeinknek 2025. január 21.
- A nyugdíj vásárlása nem új fogalom, mégis kevesen tudnak róla 2024. szeptember 17.
- Ügyfélkapu helyett Ügyfélkapu+ vagy Digitális Állampolgárság Program 2024. december 27.
2025. február 4.
Munkácsy-díjas festőművész kiállítása Szentendrén
2025. február 4.
Megújult a Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológiai osztálya
2025. február 4.
Február 4. – A rák elleni küzdelem világnapja
2025. február 3.
Februári árengedmény a gyógyfürdőkben
2025. február 3.