A fokhagyma, mint csodaszer

Megosztás:

A fokhagyma fogyasztásának már az ókorban is különleges jelentőséget tulajdonítottak. Ez a mai napig nem változott. 

Már az i.e. 5000 körüli időkből a sumér ékírásos agyagtáblákban is vannak utalások a fokhagymára és annak jótékony hatásaira. Ahogy egy i. e. 1500-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok az illatos gumó nem kevesebb, mint 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. A növényt ráadásul Tutanhamon fáraó sírjában is megtalálták. A történészek szerint a piramisokat építő munkások azért bírták a nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik elengedhetetlen összetevője a fokhagyma volt. A görög atléták és a görög katonák is fokhagymával fokozták teljesítményüket, Homérosz Odüsszeiájában pedig fokhagymából nyertek erőt Kirké boszorkányságai ellen.

A fokhagyma származási területe a mai Irán, illetve Afganisztán, de egyes feljegyzések szerint a növény Kirgízia sztyeppéiről származik. Fogyasztása Japánban és Kínában ősidők óta ismert, utóbbi országban a mai napig az egyik legfontosabb gyógynövény.

A csodanövény hatóanyagai

Szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat, B1– és B2-vitamint tartalmaz. Rengeteg vitamin, ásványi anyag, aminosav és enzim található benne. Egyik legfontosabb hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin, mely közismerten antibiotikus hatású. Mára az egyik legfontosabb gyógynövényünkké vált.

A fokhagyma hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel. Nem mellékesen serkentik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, tisztítják az érfalat, valamint erősítik az immunrendszert, normalizálják a szapora szívműködést.

Fokhagyma a gyógyászatban

A népi gyógyászat a meghűléses betegségek kezelésében javasolja. A tejben főtt fokhagyma hatására kevésbé ingerlékeny lesz a nyálkahártya asztma, köhögés, szamárköhögés, hörghurut esetében.

Még a modern orvostudomány is elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, hanem képes a már lerakódott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterinszintjét. A fokhagyma két hónap alatt érezhetően csökkentheti a vérzsírszintet. Nem szabad azonban túlzásba vinni a fogyasztását, mert az LDL-szint mellett a HDL-szint is csökkenhet, ami szívelégtelenséghez vezethet.

A fokhagyma fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.

Forrás: Patika Magazin

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük