A „mi” milánói spagettink nem létezik

A hetvenes évek második felének Magyarországán a vendéglátás területén is megjelent némi „nyugati” hatás bizonyos magánkézbe (bérbe adott) adott vendéglőkben, és egyes szállodák éttermeiben. Ez persze nem ment könnyen.
Volt kapcsolat, rokoni, baráti, a szabad világgal, és a tájékozott ínyencek, szakemberek emlékezhettek régi utazásokra, ám 1968-tól bizonyos feltételekkel Olaszország is elérhetővé vált, bár a váltható valuta összege nem igazán tette lehetővé egy itáliai vendéglő kipróbálását.
Bárhogy is, Milánói spagetti-, vagy makaróni néven megjelentek a világhírnek örvendő olasz tészták nálunk is..
Egyszerű volt, „mint a faék”, de a miénk.
Tojásos, hamar puhuló (nyilván nem durum) tészta, darált hús olajon, hagymásan sütve „pörköltessen”, és mindez paradicsom sűrítménnyel (ez viszont kiváló volt, az akkori hatvani konzervgyár terméke) összekeverve, só, bor: húsos szósz a tésztára, reszelt trappista a tetejére, és kész.
Ugyanakkor semmiféle oregánó, kapri-, vagy olajbogyó, zöldfűszer, zöldség. zeller nem volt benne, ha némi sárgarépa került bele, az már igazi extra volt. Viszont a mákostészta után végre valami új ízt kapott a közönség, majd a növekvő turizmussal, az otthon is elkészített, egyre több beszerezhető áruval, már feltűntek olasz éttermek is (Budapest, Napoletana, Duna-korzó, nyolcvanas évek második fele).
Aztán mára látjuk, hogy mi van, bár sok helyen elérhető az olasz koszt, még mindig rengeteg a kamu tészta, illetve pizza. Ám a profik nálunk sem tévednek.
Mindez akkor jutott eszünkbe, amikor rövid látogatáson Milánóban jártunk. Nagyjából tíz kisvendéglőt kerestünk fel, volt ugyan milánói „kezdetű” étel, húsgolyó, miegymás, de olyan milánói spagettit, illetve makarónit, úgy, ahogy azt mi ismerjük, nos, olyat sehol, de sehol nem találtunk.
Egyáltalán húsos tésztát sem, estleg vékony, pácolt csíkokokra vágott sonkát, de általában, zöldséget, zöldfűszert, valódi ízes paradicsomot, kegylót, rákféléket, és halat sokkal inkább.
De egyáltalán nem voltunk csalódottak.
- Az államtitkár minden vitát vállal!
- Már több mint 700 ezer felhasználója van a Gondosóra programnak
- Általános gyógyszerészi tanácsok cukorbetegeknek
- Gondosórával 107 évesen is biztonságban – interjú az ország legidősebb polgárával
- Ingyenes nyugdíj-előtakarékossági számla az Államkincstártól!
- Monszpart Zsolt: Egy apró döntés is csodákra képes
2025. június 28.
A Szépkorúak Fesztiválja igazi közösségi élmény (videó)
2025. június 27.
Új magyar applikáció segíti a munkavállalók mentális jóllétét
2025. június 27.
Megállapodást kötött a kormányhivatal és a nyugdíjas szövetség
2025. június 27.
Epeműtét utáni diéta: zsírszegény, rostdús táplálkozás
2025. június 26.