A tej élet, erő, egészség, de nem mindenkinek

Megosztás:

Az utóbbi években hazánkban is egyre többször lehet hallani az A2-es tejről, elsősorban a humán táplálkozás kérdéseivel foglalkozó szakemberek részéről.

Mi is az az A2-es tej?

Az A2-es tej egy olyan tej, amely kizárólag A2 típusú béta-kazein fehérjét tartalmaz, szemben a hagyományos tejben található A1 és A2 keverékével. Története az 1990-es évek közepén kezdődött Új-Zélandon, amikor Dr. Corran McLachlan és Dr. Robert Elliott kutatók elkezdték vizsgálni a tehéntej fehérjéinek lehetséges hatásait az emberi szervezetre.

Ennek során arra a következtetésre jutottak, hogy az A1 és A2 béta-kazein fehérjék közötti különbség potenciálisan hatással lehet a tej emésztésére és ezáltal befolyásolhatja bizonyos egészségügyi problémák kialakulását. A tehéntejben lévő fehérjék 80% kazein, míg 20%-a savófehérje. A kazein típusai: az alfa kazein (40- 50%), béta-kazein (25-35%), kappa-kazein (10-15%) és gamma-kazein (5%). Béta-kazeinből kétféle létezik, az A1 és A2, ezek között a 209 alkotó aminosavból egyetlen aminosav, a 67. a különbség, mely A1 béta-kazein esetén hisztidin míg A2 béta-kazein esetén prolin.

Ennek következtében a lebontásuk – emésztésük – során keletkező peptidek is eltérőek, az A1 béta-kazein enzimes hasítása során béta-casomorfin-7 jön létre (BCM7), míg az A2 fehérje hasítása az A1-el azonos helyen az eltérő aminosav miatt nem lehetséges, így nem jön létre a BCM7 peptid. Ez a különbség befolyásolhatja a tej emészthetőségét és hatását a szervezetben.

Dr. Corran McLachlan és társai kutatásaik alapján arra jutottak, hogy a BCM-7 peptid bizonyos embereknél összefüggésbe hozható emésztési problémákkal, gyulladásos reakciókkal, mivel nem mindenki szervezetében találhatóak meg az ennek lebontásához szükséges enzimek. Az A2 tej iránti érdeklődés így abból fakad, hogy fogyasztói gyakran azt tapasztalják, hogy az A2-es tej jobban tolerálható, emészthető, különösen azok számára, akik érzékenyebbek a tehéntejre, de nem kifejezetten laktózintoleránsak.

2000-ben megalapították az A2 Milk Company-t, amelynek célja az volt, hogy olyan tejet forgalmazzon, amely kizárólag A2 béta-kazeint tartalmaz. Az A2 tej marketingje azzal az üzenettel indult, hogy ez a tej jobb választás lehet azok számára, akik tejfogyasztás után emésztési problémákat tapasztalnak, de nem szenvednek laktózérzékenységben. Napjainkban egyre nő az A2-es tej elérhetősége. 

Hogyan lesz a tej A2-es?

Az, hogy az adott tejben található fehérjék milyen aminosav felépítésűek, azt a tehén genetikai állománya dönti el, ez alapján termelődnek a tejbe kerülő fehérjék. Mivel ismert az ezt kódoló gének elhelyezkedése a kromoszómákon, így a tehenek genetikai állományának bevizsgálásával tudható, hogy az adott tehén tejében A1-es, A2-es, vagy vegyes összetételben lesznek a fehérjék (minden egyed egy gén két allélját hordozza).

Amennyiben a tehén mindkét gént hordozza úgy mindkét fehérjét egyenlő mértékben állítja elő. Kizárólag A2-es tejelő állomány a tehenek genetikai ellenőrzésével és célzott szelekciójával érhető el, az A2 gént hordozó teheneket A2A2 génállományú bikával fedezik, így az utódok esetén 50%-ban A2A2 lesz a génállomány. A meglévő állomány vizsgálata molekuláris genetikai módszerekkel lehetséges, melyek nem jelentenek komoly beavatkozást a tehén számára, a genomanalízishez elegendő akár szőrminta is (vér vagy tejmintából is lehetséges).

A2 kazein más tejek esetén

Mind a kecske-, mind a juhtej kazeinfehérjéje prolint tartalmaz a 67. pozícióban, hasonlóan az A2 béta-kazeinhez, tehát alapvetően az A2 típusú kazeinnek felelnek meg. Így a kecske- és juhtej természetes módon nem tartalmazza az A1 típusú béta-kazeint, emiatt ezek a tejtípusok is könnyebben emészthetőek lehetnek azok számára, akik érzékenyek az A1 béta-kazeinből keletkező peptidre.

Az A2-es tejjel kapcsolatban még folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy alátámasztást tudjanak nyerni annak egészségügyileg pozitív hatásaira. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2009- es állásfoglalása, hogy nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely igazolná az A1 bétakazeinnek az egészségre gyakorolt káros hatásait vagy az A2 tej egészségügyi előnyeit, a kutatások korlátozott mennyiségű adatot tartalmaztak, ami nem elég ahhoz, hogy közvetlen kapcsolatot lehessen megállapítani.

Jelenleg egyes országokban nem szabad feltüntetni a címkén, hogy az adott tej A1 vagy A2 fehérjéket (vagy vegyesen) tartalmaz (pl. Franciaország, Spanyolország, Svájc) míg más országokban marketing céllal már használható a jelölés (pl. Ausztria, Németország, Olaszország, Hollandia). Ezt az állásfoglalást tette a NÉBIH is, így Magyarországon már feltüntethető a termékeken, hogy azok A2-es tejből készültek.

Hazánkban többek között Dr. Béri Béla professzor, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára foglalkozik a témával, a cikk elsősorban az ő 2024. évi Sajtmustrán tartott előadása alapján készült. Fontos megjegyezni, hogy az A2 tej sem laktózmentes, így a laktózérzékenyek számára nem jelent megoldást.

További források:

https://www.researchgate.net/publication/378033324_Delving_into_the_A1A2_milk_hypothesis_A_co mprehensive_analysis_of_milk_proteins_and_their_impact_on_human_health

https://www.eurofinsus.com/food-testing/resources/a2-testing-an-alternative-to-geneticapproaches/

https://thea2milkcompany.com/latest-company-news/passing-of-one-of-the-founders-andpioneers-of-the-a2-milk-company

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük