Hatalmas kincsek a nógrádi erdőkben

Az őszi erdőkben járva különleges élmény a gombászás. Az ízletes vargánya minden évben a gombászok legkeresettebb zsákmánya Nógrádban. A természet ajándéka egyszerre hagyomány, gasztronómiai különlegesség és közösségi élmény.
Az erdei gombák közül kevés bír akkora tisztelettel, mint a ízletes vargánya, amely évszázadok óta a nógrádi családok konyhájának és hagyományainak része. A gombászás nemcsak ínycsiklandozó fogások forrása, hanem az őszi erdőkben átélt élmény is, amely újra és újra visszacsábítja a természet szerelmeseit.
Ízletes vargánya – az őszi erdők legértékesebb gombája Nógrádban
Az ősz beköszöntével ismét megtelik élettel a nógrádi cseres- és bükkerdők alja. A hajnali párában sétálva sokan keresnek egy-egy ízletes erdei gombát, de talán nincs még egy faj, amely akkora megbecsülésnek örvendene, mint a vargánya. Nem véletlen: különleges íze, gazdag felhasználhatósága és az erdőjárás öröme együtt adják a varázsát.
Fő a figyelem!
A vargánya könnyen összetéveszthető mérgező rokonaival, például a piros tönkű és fakó kalapú sátántinóruval. Ezért minden gyűjtött gombát érdemes szakellenőrrel bevizsgáltatni, amit a piacokon díjmentesen elvégeznek.
Gombászás Nógrádban – egy rákóczibányai történet
– Édesapám vitt ki először az erdőbe, még gyermekként – meséli Attila, a 62 éves rákóczibányai lakos, akinek a gombászás nemcsak hobbi, hanem életszokás. – A nagyszüleim már ismerték a jó helyeket és mi, fiatalok csodálattal figyeltük, ahogy a kosaruk lassan megtelik a sokféle gombával. De a vargánya volt mindig a legnagyobb kincs. Azt mondták, ha ilyet találsz, tudhatod, hogy ügyes vagy.
Attila számára a gombászás egyszerre kikapcsolódás és öröm. – Az ember, mikor kimegy a cseres erdőkbe, minden gondot otthon hagy. Csak a léptek alatt roppanó avar, a madarak hangja és a remény van, hogy az avar alatt ott rejtőzik a barna kalap. Ha megtalálom, az olyan érzés, mintha egy kincset ásnék elő – hangsúlyozta Attila.
A családból öröklődő tudás ma is nagy kincs. Attila pontosan tudja, mikor érdemes útra kelni – eső után, amikor megjön a napfény, akkor bújnak elő igazán – és azt is, melyik bokor, dombhajlat vagy ösvény mellett szokott teremni a legszebb vargánya.
Tudta?
Az ízletes vargánya az egyik legismertebb és legkedveltebb hazai gomba, amelyet már a rómaiak is nagy becsben tartottak. Sokféleképpen elkészíthető, akár nyersen is fogyasztható, szárítva és őrölve pedig fűszerként használható. Élettani hatásai is figyelemre méltóak: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, májvédő, sőt antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.
Vargánya az erdők kincse
Nógrád vármegye mindig is a gombászat hazája volt. A dombokkal, erdőkkel tarkított táj ősszel megtelik kosárral járó emberekkel – fiatalokkal és idősekkel egyaránt. Az erdőjárás nemcsak ételt, hanem közösségi élményt is ad: sok családban generációkon át öröklődnek a „titkos helyek”, akárcsak Attiláéknál.
Fontos tudni, hogy Nógrádban – akárcsak az ország többi részén – a gombagyűjtés szabályozott: egy fő naponta legfeljebb 2 kilogrammot szedhet, így a hagyomány megőrzése mellett a fenntarthatóság is biztosított.
A vargánya pedig egyfajta szimbóluma is lett ennek a hagyománynak. Nem véletlen, hogy a helyi éttermekben és háztartásokban is előkelő helyen szerepel – akár ünnepi asztalon, akár egy egyszerű hétvégi pörköltben.
Attila szerint a vargányában az a legszebb, hogy egyszerre ad természetközeli élményt és gasztronómiai élvezetet.
Az ember a saját kezével szedi, majd otthon vagy az étteremben a tányérjára kerül. Kevés dolog van, ami ennyire közvetlen kapcsolatot ad a természet és a konyha között.
Ahogy az erdőkben újra megjelennek a barna kalapok, úgy éled fel minden ősszel Nógrádban a gombászás hagyománya is. A vargánya nemcsak étel: közösség, emlék és íz egyszerre.
Vargánya a konyhában – receptek és felhasználási tippek
A vargánya nemcsak az erdőjáró gombászok kincse, hanem a konyhák egyik legértékesebb alapanyaga is. Erről Barczi Balázs, a Varsányi Rozmaring Étterem ügyvezetője mesélt. – A vargánya talán az egyik legízletesebb gomba, amit betakaríthatunk. Nógrádban különösen kedvelt, főleg a vadételek mellé: ragukban, mártásokban szinte kötelező. De készítünk belőle gombakrémlevest, áfonyás szarvasragut vargányával vagy akár tölteléket húsokhoz is. Van például egy sonkás-hagymás-vargányás töltött karajunk, amit a vendégek imádnak – mondta Barczi Balázs.
Rántva kevésbé használjuk, de szárítva, pirítva vagy fagyasztva is ugyanazt a mély, földes ízt adja, ami semmivel össze nem téveszthető. A vargánya egyik különlegessége, hogy még hőkezelés után is megőrzi roppanós textúráját. Nagyon szezonális alapanyag: eső után, telihold idején, tiszta bükk- vagy cseres erdőkben szedik a legtöbben. Nem olcsó, sokszor egy jó minőségű hús árával vetekszik, de a konyhában megéri vele dolgozni. A vegetáriánus és vegán étrendben is különösen értékes, mert minden esszenciális aminosav megtalálható benne, amit a hús is tartalmaz. Így nemcsak kiegészítő, hanem önálló fogások főszereplője is lehet.
Forrás: nool.hu
2025. szeptember 20.
Fókuszban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
2025. szeptember 20.
Hatalmas kincsek a nógrádi erdőkben
2025. szeptember 20.
Előkerültek a féltve őrzött kincsek
2025. szeptember 19.
Ünnepelt a Kálóczy téri idősotthon
2025. szeptember 19.
Szombaton BeActive Budapest!
2025. szeptember 19.