Hogyan maradhat az agyunk fiatal a táplálkozás segítségével?

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Testünk öregedése természetes folyamat, de az étrendünk jelentősen befolyásolhatja, milyen gyorsan történik mindez.

Az MRI-vizsgálatokkal mérhető úgynevezett „brain age gap” azt mutatja meg, hogy az agyunk hány évvel tűnik idősebbnek vagy fiatalabbnak a valódi korunkhoz képest. Ha például valaki 60 évesen 65 évesnek látszik agyilag, az gyorsabb agyi öregedésre, nagyobb demencia- és Alzheimer-kór kockázatra utalhat – írja a Well&Fit.

Ebben segíthet a zöld-mediterrán étrend

A mediterrán diéta régóta ismert jótékony hatásairól a szív- és érrendszerre, a zöld-mediterrán pedig ezt tovább fejleszti: rendszeres zöld tea fogyasztásával, a magas fehérje- és vitamintartalmú mankai vízinövény beemelésével, valamint a vörös hús szinte teljes elhagyásával még több antioxidánst és gyulladáscsökkentőt tartalmaz.

Egy 18 hónapos kutatás során összehasonlították a mediterrán és zöld-mediterrán étrendet követőket, és kiderült, hogy az utóbbi csoport agyában lassabb volt a szöveti sorvadás, és fiatalabbnak tűntek agyilag a valós életkorukhoz képest.

Miért jó ez a testünknek?

  • Csökkenti a krónikus gyulladást, ami sok idegrendszeri betegség előfutára lehet.

  • Antioxidánsai semlegesítik a szabadgyököket és védenek a sejtkárosodástól.

  • Javítja a vérkeringést, így az agy több oxigént és tápanyagot kap.

  • Segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását, megelőzve az agyi károsodást.

  • Befolyásolja a vérben keringő fehérjék szintjét, amelyek hatással vannak az agy állapotára.

Természetesen a zöld-mediterrán étrend önmagában nem csodaszer: az egészség megőrzéséhez fontos a rendszeres mozgás, a megfelelő alvás, a stresszkezelés és a szellemi aktivitás fenntartása is.

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük