Így lehet 100 évig élni
Mifelénk nem sokan mondhatják el magukról, hogy 100 gyertya ég a születésnapi tortájukon. Néhány népcsoportnál viszont teljesen megszokott az ennél is hosszabb életkor. Mi lehet a titkuk?
Hunzák a Himalájából
A Himalája völgyében, Pakisztán északi csücskében bújik meg a Hunza-völgy. Mivel a megközelítése cseppet sem könnyű, így ők „kimaradtak a civilizációból”. Ennek megfelelően természethez kötődő életmódjuknak hála reggeltől a szabadban mozognak. Javarészt növénytermesztéssel foglalkoznak, és bár egész álló nap a tűző napon tüsténkednek, mégsincs bőrükön nincs daganatos elváltozás. Fő táplálékuk a nyers zöldség és gyümölcs, valamint a gabonafélék, kevés tejtermékkel és hússal kiegészítve. Szervezetükbe így vitaminok és ásványi anyagok sokszorosa kerül, mint amit egy átlagember elfogyaszt. Nincs feldolgozott élelmiszer, telített zsírsavak, tartósítószer. Ételeiket nem teszik tönkre hosszas sütéssel-főzéssel. Ráadásnak sárgabarack-ligeteik gondoskodnak a bőrvédő karotinról, melyet nemcsak táplálékként, de a magból nyert olaj formájában, bőrápolóként is használnak. Nem műanyag palackból isszák a kólát, és alumínium dobozból a sört, hanem hegyi patakokból, gleccserekből nyerik az ivóvizet, és az ebből kioldódó értékes anyagok többet érnek bármilyen szintetikus készítménynél.
Vilcabamba inkái
Az Andokban élő inka nép számára ismeretlen a stressz és az idegeskedés. Rengeteget nevetnek, életritmusuknak köszönhetően magabiztosan és egészségesen élik meg a nálunk ritkaságnak számítóan magas életkort. Ha megéheznek, nem a mélyhűtőből veszik elő a műanyag tasakos készételt, nem konzervdobozokat nyitnak, hanem zöldségeket, gumókat, értékes gabonákat fogyasztanak. Desszertnek pedig ott a napérlelte, érett gyümölcs a fán. A mesterséges adalékokról még csak nem is hallottak, nem terhelik szervezetüket efféle szeméttel, hiszen a természet a legjobb gyorsétterem.
Az abházok és a hegyek
A Kaukázusban élő abház népcsoport csak rója a kilométereket a hegyek között, mégsem fullad ki, hátát sem fájlalja estére. A hegyi levegő épségben tartja tüdejét, az emelkedők megmászása vérkeringését is rendben tartja. Nem zabál, reggelije csupán birkatejből erjesztett ital, friss zabkásával. A zöldség, gyümölcs is frissen került a tányérjára, a zsírforrás számára a dió- és mogyorófélék. Csoda, hogy rendben a koleszterinje? A só és a cukor számára ismeretlen. Karcsú, vidám, társaságkedvelő. Ő a Kaukázus gondtalan és kortalan öregembere.
Mi, civilizáltak
Mi is beköltözhetünk egy kunyhóba, de Józsefvárosban az nem az igazi. Mangó és kókusz sem terem a kertben, de néhány értékes szokást átvehetünk. Például a természetes táplálkozást. A quinoa, amaránt, hajdina nekünk is elérhető. Édesség helyett friss vagy aszalt gyümölcsöt válasszunk, csemegének dióféléket. A húsfogyasztást csökkentsük, együnk több növényi fehérjét, amit a hüvelyesek gazdagon tartalmaznak. Előre gyártott, félkész termékek helyett főzzünk valódi nyersanyagokból. Sétáljunk sokat, idegeskedjünk keveset, mosolyogjunk. Ilyen egyszerű.
- Új termékek kerültek az árréscsökkentett körbe
- Megjelent a nyugdíjasoknak szóló magazin, a Jókor legújabb száma!
- Honnan származik az eredeti bejgli?
- Feketekömény: a természetes fegyver a koleszterin ellen
- Egészségedre, Magyarország! – Elindult a Gondos Ország Program
- JóKor magazin a MÁV és Volán járatain – új lehetőség a nyugdíjasoknak
2025. december 9.
10 ezer családnak visz fényt a Pro Filii Alapítvány az idei ünnepen
2025. december 9.
Édes történelem: a pékségek és cukrászdák ünnepe
2025. december 9.
Egészségedre, Magyarország! – Elindult a Gondos Ország Program
2025. december 8.
A luxusgyümölcs, amiért kígyóztak a sorok a szocializmusban
2025. december 8.
Luc, ezüst vagy nordmann? Megjöttek az idei karácsonyfaárak
2025. december 8.