Miért lett más íze a paradicsomnak?

Van az a nyári emlék, ami szinte mindannyiunknak ismerős: mezítláb a kertben, napsütötte délelőtt, egy frissen leszakított paradicsom a kézben, még poros, még meleg. Az első harapásnál a forró lé szétfröccsen a szánkban, és valami egészen különleges, édes-savanykás, napfényízű robbanás történik. Ilyen volt a paradicsom, amikor gyerekek voltunk.
És most? Bemegyünk a boltba, válogatunk a szép, piros, tökéletes formájú paradicsomok között – aztán otthon csalódottan konstatáljuk, hogy bár jól néz ki, az íze messze elmarad attól, amit keresünk. De vajon tényleg megváltozott a paradicsom – vagy csak mi lettünk nosztalgikusabbak?
Az íz mögötti három titok
Az érzékszerveink valóban emlékekhez kötődnek, de a paradicsom ízének megváltozása mögött nagyon is valós, gyakorlati okok állnak – írja az Origo. Szakértők szerint három fő tényező határozza meg, hogy mennyire lesz édes, zamatos egy paradicsom:
- A föld, amiben nő – A tápanyagokban gazdag, jól gondozott talaj alapfeltétel. Ha a föld kimerült, ha nem pihen, ha nem megfelelően trágyázott, akkor hiába várjuk a telt, aromás ízt.
- A napsütéses órák száma – A paradicsomnak rengeteg napfény kell. Ha egy szezon hűvösebb, borongósabb, az a termés minőségén is meglátszik. A cukortartalom és a savasság egyensúlya megbillen, és az íz egyszerűen “elmarad”.
- A fajta – Nem mindegy, milyen magból nő a paradicsom. Régen gyakran házi, gondosan kiválogatott, generációkon át örökített fajtákat ültettek, amelyeknek ízét jól ismerték és becsülték. Ezeket ma sokszor lecserélik nagy hozamú, hosszabb eltarthatóságra nemesített fajtákra – amelyek viszont az íz terén gyakran alulmaradnak.
Kevésbé ízesek a bolti paradicsomok
A boltok polcain sorakozó paradicsomok gyakran messziről érkeznek, sokszor hetekig utaznak, hűtőházakban pihennek, míg végül megvásároljuk őket. Ehhez bizony olyan fajták kellenek, amelyek bírják a strapát – vastagabb héjjal, keményebb hússal. Ezek a tulajdonságok viszont nem barátai a zamatos ízélménynek.
A nagyüzemi termelésben sokszor nem az íz az elsődleges szempont, hanem a mennyiség, az egyenletes megjelenés és az eltarthatóság. A paradicsomok gyakran nem is napfényben érnek, hanem mesterséges körülmények között, és nem ásványi anyagokban gazdag talajban, hanem hidroponikus rendszerekben fejlődnek – ez pedig az íz rovására mehet.
Van remény?
A jó hír az, hogy ha valaki hajlandó egy kis munkát beletenni, még ma is lehet isteni paradicsomot termeszteni. A kulcs a jó fajta kiválasztása, a gondos talajelőkészítés – és persze a szerencsés időjárás. Egy jól sikerült nyár és egy ügyesen kiválasztott, régi fajta magja csodákra képes. Olyan paradicsom teremhet, amit évekkel később is emleget majd a család.
Forrás: mindmegette.hu
2025. augusztus 12.
Nagy volt az ünneplés Hasznuson – 90 éves lett Piroska néni
2025. augusztus 12.
Itt adhat vért Zala vármegyében!
2025. augusztus 12.
Évente több száz millió forint az idősek megsegítésére (videó)
2025. augusztus 12.
Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos
2025. augusztus 11.
Szívdobogás vagy pánik? – A magas vérnyomás mögött több is lehet
2025. augusztus 11.