Evéssel is óvhatja ereit az öregedéstől

Megosztás:

Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, és számos az életet korán veszélyeztető betegséghez vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetőek. 

Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden alkotóelemét, aminek a kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja ezek sérülésekeit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.

Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Erre is tökéletesen alkalmas a halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban gazdag, viszont vörös húsokban, tejtermékekben szegény mediterrán diéta. Több tanulmány kimutatta, hogy ez a diéta csökkenti az étkezést követő oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok szintjét, és növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének aktivitását,

A mediterrán diéta védőhatása elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő antioxidánsoknak, omega-3 zsírsavnak köszönhető. A mediterrán étrendet ha rendszeres mozgással kombináljuk, az ráadásként fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiséget.

A mediterrán diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást, párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat, lassítja a öregedést. Az erek védelmével pedig amellett, hogy segít megelőzni a szívinfarktust, agylágyulást, javítja az életminőséget.

Forrás: patikamagazin.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük