Jól mosunk kezet?
Mostál már kezet? – gyerekként halljuk, felnőttként kérdezzük.
Olyan mondat ez, amely óhatatlanul belénk ivódik. Kezet mosunk, amikor hazaérünk, mielőtt eszünk, miután mosdóban voltunk. De vajon megfelelően tesszük-e?
A kézmosásra már a kisgyermekeket is megtanítják az óvodában. De vajon mindig helyesen tesszük-e, és mindenre kiterjed-e a figyelmünk?
- A víz hőmérséklete legyen langyos, ideális esetben 25–40°C között. A túl meleg víz irritálhatja a bőrt, a hideg pedig kevésbé hatékony a kórokozók ellen.
- A kézmosásnak legalább 20 másodpercig kell tartania, hogy valóban hatékony legyen. A sima szappan általában megfelelő választás, de az antibakteriális szappan sem mindig jobb, mivel egyes baktériumok ellenállóvá válhatnak tőle.
- Sokan kihagyják az ujjbegyeket, a kézhátat és a hüvelykujjat – pedig ezek a területek is tele lehetnek kórokozókkal.
- Meglepő, de rengeteg hétköznapi tárgy is veszélyforrás lehet, például étlapok, telefonok, íróasztalok és billentyűzetek. Érdemes ezeket rendszeresen fertőtleníteni.
- Nyilvános mosdóban papírtörlővel érdemes szárítani a kezünket, mivel a kézszárítók akár 2,5-szer több baktériumot is a levegőbe juttathatnak. A csapot és az ajtót is jobb a papírral megfogni.
Forrás: Lucart
- Jelek, amiket nem szabad elengedni: így előzhető meg a stroke
- Jó hír a nyugdíjasoknak: novemberben érkezik a kiegészítés!
- XIV. Leó békeépítésre szólított fel
- Forradalmi változás előtt a magyar nyugdíjrendszer
- Apró elváltozás, nagy kockázat: a stroke korai felismerése ultrahanggal
- Az innováció akkor válik értékessé, ha eredményeit a közösség javára fordítjuk
2025. november 21.
Mit érdemes tudni a köhögésről?
2025. november 21.
Megújul a fogyasztóvédelem
2025. november 20.
Tovább folytatódik a szépkorúak megbecsülése Miskolcon
2025. november 20.