Kipróbáljunk valami mást? Panettone, az olasz karácsonyi kalács
A klasszikus bejgli és a zserbó mellett a bátrabbak az idén kipróbálhatják a híres olasz karácsony kalács elkészítését is az ünnepek alatt. Persze akkor, ha van elég időnk.
A panettone a nagyobb hazai üzletekben már évek óta megvásárolható a nagy és színes dobozokban, de mint tudjuk, az otthon elkészített sütemény mindig jobb! Aki pedig már készített különféle kuglófokat, annak ezúttal sem lesz nehéz dolga.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 50 dkg finomliszt (: teljes kiőrlésű, vagy kókuszliszt)
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor (diéta: bio, vagy cukormentes készítmények)
- 4 tojássárgája
- 15 dkg margarin
- 15 dkg mazsola
- 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
A forma kikenéséhez:
- 2 dkg margarin
A tetejére:
- 6 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor

Fotó: Italian Delights
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom – és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
- Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.
A régi idők receptje
Ez a milánói specialitás sokszáz éve elmaradhatatlan kelléke az olasz karácsonynak. Eredetileg liszt és víz keverékéből napokig érlelt kovásszal és speciális sütéssel készült, így sokáig eltartható volt. Mára szinte már csak élesztővel készítik, így ilyen recept alapján sütöttük mi is.
- Milyen testmozgást végezzünk 65 éves kor felett?
- Nyugdíjelőleg, gyorsabb ügyintézés – új szabályok léptek életbe
- Ötheti plusz nyugdíj februárban: ennyit kapnak kézhez az idősek
- Felháborodtunk a nyugdíjadó tervén!
- Digitális jogosítvány és 15 év érvényesség – mit jelent ez az idősebb sofőröknek?
- Magányosan, az idősek otthonában aludt el örökre a legszebb mosolyú magyar színésznő
2025. december 23.
Karácsony képernyőmentesen
2025. december 23.
Amikor az ünnep sérülést hoz: karácsonyi balesetek nyomában
2025. december 23.
Miért fogyasszunk halat legalább karácsonykor?
2025. december 23.
Advent – Egyetlen perc is elég a lakástűzhöz
2025. december 23.
Kipróbáljunk valami mást? Panettone, az olasz karácsonyi kalács
2025. december 23.