Lecsó-láz Győrben: paprika, paradicsom, piac!

A nyári időszakban sok háztartásban előkerülnek az üres befőttesüvegek, megtelnek a fagyasztók. Egyre több családban készülnek házi lekvárok, befőttek, savanyúságok, gyümölcslevek vagy akár aszalványok. Az otthoni tartósítás és befőzés kiváló módja annak, hogy megőrizzük a szezon ízeit a hidegebb hónapokra. A kovászos uborka után itt az ideje a lecsófőzésnek, körbenéztünk a győri piacon milyen a kínálat.
Nyár közepén kimaradhatatlan étel a lecsó, végre beérettek az első paprikák és paradicsomok, valamint a hagymák is kikerültek már a földből. Ilyenkor a legtöbben frissen fogyasztják a magyarok egyik kedvenc ételét, melynek szintén megannyi változata van. Körbenéztünk a győri vásárcsarnokban, hogy milyen a kínálat és mennyibe kerülnek a hozzávalók.
Lecsó savmentes zöldségekből, de csípősen
A koroncói Kincses Kertészet a lecsóhoz kiváló paradicsomot és paprikát nem is permetezi, árulta el Kincsesné Szabó Ibolya.
– A zöld, savmentes édes paprika azért jó, mert főzés közben nem pöndörödik meg a héja. Sokan választják a hagyományos sárga húsú édes paprikát, amihez szívből ajánljuk a savmentes lucullus paradicsomot. Ez a fajta inkább húsos, mint leves. Azoknak kifejezetten jó, akik epe gondokkal küszködnek, ugyanis nem bántja a gyomrot – mutatta a családi gazdaság széles zöldségkínálatát Ibolya.
– Sőt sokan szeretik csípős paprikával készíteni a lecsót, de óvatosan kell vele bánni, mert van ereje – emelte ki az őstermelő, akitől azt is megtudtuk, hogy többen visznek kisebb koktél vagy normál fürtös paradicsomot is a lecsóba. Hogy még színesebb legyen az étel, a háziasszonyok zöldet, pirosat, sárgát választanak, de befőzéskor gyorsan fogy a kápia és paradicsom paprika is. Ezeket a fajtákat leginkább zakuszkához használják fel, ami szintén télire készül – tette hozzá. Ibolya kiemelte, hogy ugyan a paprika, paradicsom szezonja még csak most kezdődik, már szedtek zöld paradicsomot is savanyúságnak, mert azt is sok vásárló keresi.
Tökös lecsó? Naná!
A győri vásárcsarnokban Orsi standjánál Krisztina mondta el, hogy a lecsóhoz bármilyen paprika kiváló, a legjobb mégis szerinte az édes fajta. – Ha lecsó készítésről van szó, általában két tábor alakul ki: aki csípősen készíti sok paradicsommal vagy édesen, kevesebb paradicsommal. Sokan kolbásszal fűszerezik, rizzsel tálalják, vagy tojást ütnek hozzá, hogy még tartalmasabb legyen, az egyébként könnyen nyári fogás. Ami viszont újdonság és egyre népszerűbb az idősek és fiatalok körében is, hogy tököt tesznek a lecsóba. Épp szezonja van a főzőtöknek és a cukkininek, mindkettő kiválóan feldobja – árulta el az eladó.
Az árak igen változóak, főként fajtától függ, hogy a paradicsom kilója 800-1300 forint, de találtunk 2000 forintért is koktélt. A lecsó paprika ára 650 és 1000 forint között mozog, míg a szebb és étkezési paprikának szánt fajták 1500-2500 forintért kaphatók.
Hogyan kell befőzni?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtötte az otthoni tartósítás legfontosabb tudnivalóit, hogy a kamrapolcon „eltett nyár” később se okozzon borús napokat. – A minőségi eredmény érdekében kizárólag egészséges, ép alapanyagokkal dolgozzunk, sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú zöldséget, gyümölcsöt ne használjunk a befőzéshez. Az otthoni tartósításkor többféle módszer is alkalmazható: a leggyakoribb a hőkezeléssel és a savanyítással készült finomságok, valamint a fagyasztás – írták közleményükben.
Milyen szabályokat kell betartani?
A biztonságos tartósítás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása. Az első lépés az üvegek és fedők alapos tisztítása és sterilizálása.
- Forralhatjuk 10 percig vízben,
- vagy sütőben (150C°, 20 perc) és gőzöléssel is. Ez segít elpusztítani azokat a mikroorganizmusokat, amelyek az élelmiszerek romlását vagy megbetegedést okozhatnak. A hőkezelést követően elengedhetetlen a légmentes lezárás. A vákuum kialakulása biztosítja, hogy az üveg tartalma hosszabb ideig megőrizze minőségét – ezt a jól záró kupak és a fejre fordítás segíti elő. A befőtteket, kompótokat tároljuk hűvös, száraz, fénytől védett helyen, majd lehetőség szerint egy éven belül fogyasszuk el.
Forrás: kisalfold.hu
2025. augusztus 7.
Szintlépés a Gondosóra Programban Debrecenben is
2025. augusztus 7.
Családbarát fejlesztés a bogácsi gyógy- és strandfürdőben
2025. augusztus 7.
Nosztalgiavonat gurult a 18 éve „bezárt” mátrai vonalon
2025. augusztus 7.
Donizetti-darabban érkezik a Gördülő Opera Pétervásárára
2025. augusztus 6.
Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van…
2025. augusztus 6.