Magas húgysavszint: hogyan előzhetjük meg a köszvényt és a vesekövet?

Megosztás:
Forrás: Pexels

Tartósan magas húgysavszint kockázatot jelent. Táplálkozással, életmódváltással csökkenthető a köszvény és a vesekő kialakulása.

💎 Mi a magas húgysavszint és miért fontos?

Tartósan emelkedett húgysavszint esetén a vérben felhalmozódó anyag kristályosodhat az ízületekben, fájdalmas gyulladást okozva – ezt nevezzük köszvénynek. Régebben a „királyok betegségeként” ismerték, mert a gazdagok bőséges lakomái és alkoholfogyasztása váltotta ki.

⚖️ Ki lehet érintett?

A magas húgysavszint nem mindig okoz tüneteket. Laborvizsgálat mutatja meg, hogy a szint kóros-e. A Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja szerint férfiaknál 14–16%, nőknél 7–10% a kóros értékek aránya.

💡 Miért veszélyes?

  • Ízületi gyulladás (köszvény)
  • Vesekő kialakulása
  • Fokozott szív- és érrendszeri kockázat (nők esetében akár 400%-kal magasabb a halálozás)

🥗 Táplálkozási tippek a kockázat csökkentésére

  • Csökkentsd a purinban gazdag ételeket: belsőségek, egyes halak, vörös húsok
  • Fogyassz növényi eredetű ételeket: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek
  • Válassz alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és mértékletes fehérjefogyasztást (csirke, pulyka, hal max. 100 g/adag)
  • Igyál sok folyadékot: csapvíz, ásványvíz, cukormentes teák
  • Kerüld az alkoholt, különösen a sört és a tömény italokat; kávé mérsékelt fogyasztása megengedett

🍽️ Receptötletek:

Zöldséges kuszkusz

  • 150 g kuszkusz
  • 1 db cukkíni (kb. 300 g)
  • 100 g sárgarépa
  • 1 db kaliforniai paprika, piros
  • 150 g gomba
  • 100 g vöröshagyma
  • 1-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • tengeri só,
  • őrölt bors

Elkészítés:

A kuszkuszt tegyük egy edénybe, öntsük fel annyi enyhén sós forró vízzel, ami éppen ellepi, és lefedve pihentessük 20 percig. A megtisztított zöldségeket cikkekre, vagy karikára vágva daraboljuk fel. Egy edényben hevítsük fel az olajat, tegyük bele a cikkekre vágott vöröshagymát és a kis szeletekre vágott fokhagymát, és kicsit pirítsuk át. Ezután adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, sózzuk és borsozzuk (de adhatunk hozzá tetszőlegesen fűszereket is: bazsalikom, oregánó, stb.) és magas lángon ressre pároljuk. Ha a zöldség megpárolódott, adjuk hozzá a villával átkevert kuszkuszt. Tálalhatjuk sült húsokhoz köretként, de fogyasztható önálló ételként is.

Padlizsán rakottas

  • 400 g padlizsán
  • 400 g paradicsom (kb. olyan átmérőjű legyen, mint a padlizsán)
  • 125 g trappista sajt
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 g margarin
  • oregánó,
  • bazsalikom,
  • tengeri só,
  • őrölt bors

Elkészítés:

A megmosott padlizsánt vágjuk kb. 1,5 cm-es szeletekre, fűszerekkel – sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval – szórjuk meg. Bevonatos edényben hevítsük fel az olajat, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát süssük addig, míg szép színes lesz. Egy hőálló tálat kenjünk ki margarinnal, és a padlizsánszeletek felét fektessük a tál aljára. Borítsuk be sajtszeletekkel, helyezzünk rá a paradicsomkarikákat, majd rakjunk rá újabb sajtszeleteket. Előmelegített sütőbe süssük addig, míg a sajt megolvad. Tálalás előtt helyezzük a megmaradt fűszeres, sült padlizsánszeleteket kalapként a rakottas tetejére. Fogyasztható előételként, vagy vegetáriánus feltétként.

💧 Fontos: optimális testsúly fenntartása, rendszeres mozgás, elegendő folyadékbevitel és az étrend mértékletes purintartalma segíthet megelőzni a komolyabb szövődményeket.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük