Méhpempő: természetes erősítő nyárra is

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A méhpempőt gyakran emlegetik természetes csodaszerként, de ahhoz, hogy valóban kifejtse jótékony hatásait, tudni kell, mikor, mennyit és hogyan érdemes szedni belőle.

méhpempő az egyik legértékesebb méhészeti termék, amelyet a dolgozó méhek a királynő táplálására termelnek. Gyakorlatilag ez az egyetlen táplálékuk egész életük során, és a méhkirálynők hosszú élettartamával, magas termékenységével, valamint kiváló tanulási és memóriaképességével hozható összefüggésbe. Gazdag tápanyagprofilja miatt évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban, manapság pedig egyre több kutatás vizsgálja élettani hatásait. A méhpempő természetes forrása többek között B-vitaminoknak, acetilkolinnak, aminosavaknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak.

  • A méhpempő gazdag fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív vegyületekben,
  • magas tápértékkel bír és véd a sejtkárosodás ellen,
  • gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és anyagcsere-szabályozó tulajdonságokkal rendelkezik,
  • fokozza az immunrendszer funkcionális képességét,
  • sőt rákellenes, sebgyógyító, öregedésgátló és idegvédő célokra is használják.

Hogyan kell adagolni a méhpempőt?

Először is vegyük figyelembe, hogy a méhpempő nem gyógyszer, hanem természetes étrend-kiegészítő, így az adagolására nincsenek hivatalos nemzetközi ajánlások. Ennek ellenére az empirikus tapasztalatok és a kutatási eredmények alapján kialakultak bizonyos irányelvek.

  • Felnőtteknek: naponta 500-1000 milligramm friss méhpempő a leggyakoribb ajánlás kúraszerű alkalmazás esetén. Egyes források akár napi 1500-2000 milligrammot is biztonságosnak tartanak rövid távon, például immunerősítés vagy energiafokozás céljából.
  • Gyermekeknek (3 éves kor felett): a felnőtt adag harmada-fele javasolt, tehát körülbelül 200-500 milligramm naponta, mindig egyeztetve a gyermekorvossal.

A kúra időtartama általában 4-6 hét, amelyet legalább ugyanennyi szünet kövessen. A méhpempő friss (nyers), fagyasztott és liofilizált (szárított kapszula) formában is elérhető. A friss méhpempő a leghatékonyabb, de egyben a legérzékenyebb is tárolás szempontjából.

Fogyasztási javaslatok

Éhgyomorra, reggel, ébredés után 20-30 perccel ajánlott bevenni a méhpempőt. Nyelv alá helyezve, hogy a hatóanyagok a nyálkahártyán keresztül gyorsan felszívódjanak. 3-5 napi szedése után, intenzív tisztítási folyamatot indít el, amely akár néhány napig is eltarthat. Napi 2 gramm feletti adagolás esetén hasmenést okozhat. Kúra alatt kerülendő a koffein és az alkohol egyidejű fogyasztása, mivel ezek csökkenthetik a méhpempő hatékonyságát.

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük