Mit egyek, ha ízületi gyulladásom van?

A gyulladást kell visszaszorítani. Az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás.
Elsődleges cél csökkenteni a gyulladást. A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint. Redukálni kell a koleszterinszintet, és fenn kell tartani vagy vissza kell állítani a normál testsúlyt.
Melyek a jó élelmiszerek?
Olajos halak
A tengeri halak, azok közül is a zsírosabbak rengeteg egészséges ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat vagy lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, ómega-3-forrásként válasszon chiamagot, lenmagot, dióféléket.
Olajak
Az extraszűz olívaolajnak különösen magas a polifenoltartalma, ami nemcsak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!
Tejtermékek
A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérjetartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.
Zöld leveles zöldségek
A spenót, a kelkáposzta, a mángold, a salátafélék gazdagok klorofillban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladáscsökkentésben, és erősítik az immunrendszert.
Brokkoli
A brokkolit azért érdemes külön kiemelni, mert a szulforafán nevű összetevője a kutatások szerint lassítani képes az ízületi gyulladás előrehaladását. Ezenkívül nagyszerű K és C-vitamin-forrás.
Azonban ügyeljünk rá, hogy mindig félpuhára főzzük, máskülönben elillannak értékes összetevői!
Zöld tea
A zöld tea ismert magas polifenoltartalmáról, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.
Fokhagyma
A szakemberek úgy vélik, a fokhagyma egyik hatóanyaga képes felvenni a harcot azon enzimek ellen, amelyek roncsolják a porcokat.
Diófélék
A dióféleségek jót tesznek a szív-ér rendszernek, és gazdagok magnéziumban, kalciumban, cinkben, E-vitaminban és rostokban, valamint alfa-linolén savtartalmuk erősíti az immunrendszert. Napi 1 marék a javasolt fogyasztás!
Forrás: patikamagazin.hu
2025. szeptember 18.
Mozdulj, mérd fel, hol tartasz!
2025. szeptember 18.
Mit egyek, ha ízületi gyulladásom van?
2025. szeptember 18.
Mit tehet a beteg, hogy megelőzze a kórházi fertőzéseket?
2025. szeptember 17.
Már több mint egymillió nyugdíjas kapta meg az élelmiszerutalványt
2025. szeptember 17.
A Széchenyivárosi Nyugdíjasklub 20 éves lett!
2025. szeptember 17.