Mit egyek, ha ízületi gyulladásom van?

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A gyulladást kell visszaszorítani. Az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás.

Elsődleges cél csökkenteni a gyulladást. A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint. Redukálni kell a koleszterinszintet, és fenn kell tartani vagy vissza kell állítani a normál testsúlyt.

Melyek a jó élelmiszerek?

Olajos halak

A tengeri halak, azok közül is a zsírosabbak rengeteg egészséges ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat vagy lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, ómega-3-forrásként válasszon chiamagot, lenmagot, dióféléket.

Olajak

Az extraszűz olívaolajnak különösen magas a polifenoltartalma, ami nemcsak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!

Tejtermékek

A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérjetartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.

Zöld leveles zöldségek

A spenót, a kelkáposzta, a mángold, a salátafélék gazdagok klorofillban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladáscsökkentésben, és erősítik az immunrendszert.

Brokkoli

A brokkolit azért érdemes külön kiemelni, mert a szulforafán nevű összetevője a kutatások szerint lassítani képes az ízületi gyulladás előrehaladását. Ezenkívül nagyszerű K és C-vitamin-forrás.

Azonban ügyeljünk rá, hogy mindig félpuhára főzzük, máskülönben elillannak értékes összetevői!

Zöld tea

A zöld tea ismert magas polifenoltartalmáról, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Fokhagyma

A szakemberek úgy vélik, a fokhagyma egyik hatóanyaga képes felvenni a harcot azon enzimek ellen, amelyek roncsolják a porcokat.

Diófélék

A dióféleségek jót tesznek a szív-ér rendszernek, és gazdagok magnéziumban, kalciumban, cinkben, E-vitaminban és rostokban, valamint alfa-linolén savtartalmuk erősíti az immunrendszert. Napi 1 marék a javasolt fogyasztás!

Forrás: patikamagazin.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük