Állati vs. növényi fehérjék: mit tanácsolnak a szakemberek?

Megosztás:
Forrás: Pexels

A Danone és az MDOSZ felmérése szerint a magyarok többsége nem ismeri a fehérjék valódi szerepét az egészséges étrendben.

A Danone Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) közös felmérése, amelyben 320 dietetikus szakember vett részt, rámutatott: bár a szakemberek szerint a fehérje az egészséges étrend egyik kulcseleme, a magyar lakosság tudatossága ezen a téren még mindig hiányos. A dietetikusok 70%-a úgy látja, hogy csupán a lakosság kisebb hányada ismeri a fehérjék valódi szerepét a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

A felmérés szerint a fehérjebevitel a dietetikai tanácsadás egyik leggyakrabban felmerülő témája: a szakemberek több mint 80%-a rendszeresen vagy alkalmanként kap kérdéseket páciensektől. Leggyakrabban az ételek fehérjetartalma, a különböző diétákhoz kapcsolódó szükségletek és a sportoláshoz kötődő fehérjebevitel érdekli az embereket.

A dietetikusok elsősorban a változatos, állati és növényi forrásokra egyaránt építő fehérjefogyasztást javasolják. Tapasztalataik szerint a páciensek azonban gyakran inkább az állati eredetű fehérjékre – húsokra, tejtermékekre, tojásra – építik az étrendjüket, míg a növényi források fogyasztása háttérbe szorul. Az optimális fehérjebevitelre különösen nagy figyelmet kell fordítani többek között:

  • műtétek után,
  • vegetáriánus és vegán étrend esetén,
  • időskorban,
  • több betegséggel együtt élő pácienseknél,
  • valamint emésztési problémák esetén.

A fehérje legfontosabb élettani előnyeit a dietetikusok így emelték ki:

  • Izomtömeg fenntartása – 87%
  • Immunrendszer támogatása – 68%
  • Testtömeg-karbantartás – 65%

Ugyanakkor a szakemberek megosztottak abban, hogy a lakosság túlságosan kevés vagy túl sok fehérjét fogyaszt: 40% alul fogyasztást, 43% túlfogyasztást tapasztal a praxisában.

A dietetikusok szerint az elégtelen fehérjebevitel fő oka az információhiány és az alacsony tudatosság (86%), míg pénzhiányt vagy időhiányt jóval kevesebben említettek. Ez azt jelzi, hogy a problémát elsősorban edukációval lehet kezelni.

– „Az optimális fehérjebevitel mindenki számára fontos – a megfelelő tájékoztatás és a változatos étrend segíthet abban, hogy a lakosság megalapozott döntéseket hozzon a mindennapi étkezések során” – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke a felmérés kapcsán.

Forrás: patikamagazin.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük