Apró figyelmességek, nagy különbség: így lehet újra öröm az evés

Dr. Gadó Klára az étvágyfokozásra egy könnyen megjegyezhető módszert ajánl, az úgynevezett „5L” szabályt.
Az ételek legyenek láthatók, vagyis tálaljuk színesen és kontrasztosan. Legyenek lágyak, azaz könnyen rághatók és nyelhetők, valamint lédúsak, hogy a folyadékbevitelhez is hozzájáruljanak. Fontos, hogy az étkezés lelkesítő legyen, vagyis rendszeresen kerüljön az asztalra a kedvenc fogás, és végül lassú, nyugodt, stresszmentes környezetben történjen.
Az időskori étkezés szempontjából külön figyelmet érdemel a táplálkozás és a demencia közötti kapcsolat. A demencia nemcsak a memória romlásával jár, hanem az étvágy és a nyelési képesség csökkenését is okozhatja. A diszfágia – vagyis a nyelészavar – sok idős betegnél megnehezíti a táplálkozást.
A szakember felhívja a figyelmet, ilyenkor különösen fontos, hogy az ételek állaga alkalmazkodjon a beteg képességeihez. A krémlevesek, a pürésített vagy puhára párolt fogások biztonságosabbak. A folyadékokat sűríteni is lehet, hogy ne okozzanak félrenyelést, a súlyosabb esetekben pedig zseléállagú víz jelenthet megoldást.
Egyre több kutatás mutatja, hogy bizonyos étrendi minták védő hatással vannak az agyműködésre
A dió jótékony hatását például a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán is vizsgálják. Emellett a gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, valamint a keringést támogató étrend csökkentheti az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásának kockázatát.
Ígéretes példának számít az úgynevezett MIND-diéta is, amely a mediterrán és a magas vérnyomás kezelését szolgáló DASH-diéta ötvözete. Ez az étrend sok zöldséget, bogyós gyümölcsöt, halat, olívaolajat, diófélét és hüvelyest tartalmaz, miközben kerüli a vörös húsokat, a sajtot, az édességeket és a gyorsételeket – sorolja dr. Gadó Klára.
A klinikaigazgató kiemeli: ha a beteg már nem képes elegendő tápanyagot szájon át bevinni, de az emésztőrendszere még működik, felmerülhet a szondán keresztüli táplálás (enterális táplálás) lehetősége. Ez azonban mindig egyéni mérlegelést igényel: figyelembe kell venni a beteg általános állapotát, betegségeinek lefolyását, együttműködési képességét (például, hogy nem tépi-e ki a szondát), valamint az etikai szempontokat.
- Özvegyek országa – a nők, kiknek életét derékba törte az aradi vértanúk kivégzése
- Az egyik legtáplálóbb köret, mégis kevesen ismerik
- Nem csak finom, de hasznos is – ezért igyon fügefalevél-teát
- Hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés?
- Ne várja meg a szövődményeket – így előzze meg a hipertóniát!
- Brutális adóemeléssel büntetnék Magyar Péterék a tovább dolgozó nyugdíjasokat
2025. október 10.
Gyümölcsdömping télire – Így készíts egészséges és különleges lekvárt!
2025. október 10.
Krasznahorkai László kapja idén az irodalmi Nobel-díjat
2025. október 10.
Apró figyelmességek, nagy különbség: így lehet újra öröm az evés
2025. október 9.
Ételek, amelyek védik az agyat az öregedéstől és a stressztől
2025. október 9.
A kormány folytatja a harcot az indokolatlan áremelések ellen
2025. október 9.