Epeműtét utáni diéta: zsírszegény, rostdús táplálkozás

Megosztás:

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen az epehólyag eltávolítása. A műtétet követően szigorú diétát kell tartani a gyors felépülés érdekében.

Az epehólyag egy körte alakú szerv, amely a máj alatt helyezkedik el. Ebben tárolódik és koncentrálódik a máj által termelt folyadék, az epe, mielőtt a vékonybélbe kerülne. Ez a szerv azonban nem létfontosságú, egyes esetekben – például epekövességepehólyag-gyulladás vagy idült epehólyag-betegség esetén – pedig kifejezetten indokolt lehet az epehólyag eltávolítása.

A beavatkozás azonban ideiglenesen bezavar az emésztőrendszer normál működésébe. Fontos tehát tudni, hogy étkezés tekintetében mire kell mindenképpen figyelni a műtét után.

Az epeműtét utáni étkezés legfontosabb szabályai

Ha már nincs epehólyagod, akkor nincs semmi, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét. Ez egy jelentős változás, amelyhez alkalmazkodnia kell a szervezetednek. Az emésztés mielőbbi helyreállását azzal segíted a legjobban, ha megfogadod a szakértők tanácsait a regenerálódási időszakra vonatkozóan, és odafigyelsz a megfelelő étrend szigorú betartására.

A legfontosabb szabályok a következők:

  • Kerüld a zsíros, fűszeres, sós és rostban gazdag, puffasztó ételeket!
  • Ne fogyassz kávét, alkoholt!
  • Szedd rendszeresen az orvosod által felírt, emésztést segítő gyógyszereket, vagy az ajánlott étrend-kiegészítőket!
  • Pontosan kövesd a szakemberek által összeállított, epeműtét utáni étrendet!

Diéta az epeműtét utáni hetekben

A műtét után a kezelőorvosodtól kapsz majd egy részletes útmutatást a helyes táplálkozáshoz. Ezzel együtt a legáltalánosabb utasításokat az alábbiakban is összefoglaljuk.

  • 1. nap: az epe eltávolítását követő első napban még koplalnod kell. Ez azt jelenti, hogy nem ehetsz, a bőséges mennyiségű folyadék bevitelére viszont mindenképpen ügyelned kell! Ilyenkor még kizárólag víz vagy édesítetlen tea fogyasztható!
  • 2. nap: már fogyaszthatsz zsírmentes, sószegény és nem fűszerezett húslevest vagy zöldséglevest. A folyadékbevitelt szűrt (semmiképpen sem rostos!) gyümölcs- vagy zöldséglével is kiegészítheted.
  • 3. nap: fokozatosan bevezetheted a keményítő tartalmú szénhidrátokat. Ehetsz például főtt burgonyát, extrudált kenyeret vagy rizst. Bővítheted továbbá a választékot párolt zöldségekkel és sovány tejtermékekkel is. A zsírmentességet továbbra is szigorúan tartsd be!
  • 4. nap: ha állapotod szépen javul, illetve nem lép fel semmilyen komplikáció, áttérhetsz a napi ötszöri étkezésre, de mindig csak kis adagokat egyél. Jöhetnek a sovány húsok – például puhára főzött, bőr nélküli csirke –, a vízben nem oldódó rostoktól mentes főzelékek, a hámozott gyümölcsök és a frissen facsart levek is. A citrusféléket és az apró magvas gyümölcsöket viszont továbbra sem javasolt fogyasztani.
  • 5-6. nap: Visszatérhetsz arra az étrendre, amelyet az epeműtét előtti időszakra ajánlott az orvosod. A zsírbevitel továbbra is maradjon fokozottan alacsony szinten!
  • 7. naptól: Fokozatosan bevezetheted majd a tejet, a tojást, a karfiolt, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a spenótot, a hagymákat, az uborkát, a káposztaféléket, a karalábét, a retket, a körtét és a meggyet is, de mindig figyelembe kell venned az egyéni toleranciaszintedet és a kezelőorvosod javaslatait!

Ha hét alatt fokozatosan eljuthatsz egy vegyes, rostdús és kiegyensúlyozott étrendig. Továbbra is fontos azonban a mértéktartás és a zsírszegénység!

Forrás: Házipatika

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük