Honnan származik az eredeti bejgli?

Megosztás:

A bejgli története jóval régebbre nyúlik vissza annál, mint ahogyan ma ismerjük: a német nyelvterület téli ünnepekhez kötődő süteménye volt, és különösen a 17. századi Szilézia és Ausztria házi konyháiban vált népszerűvé.

A hosszúkás rúdformát, amelyet ma is a bejgli sajátjának tekintünk, már ekkor is használták, de a sütemény sokkal egyszerűbb volt, omlós tésztával és csak néhány alapanyagból álló töltelékkel.

A neve is a német beugen igére utal, amely a „hajlítás”, „hajtogatás” mozdulatát jelenti – vagyis magát a mozdulatot, ahogyan a tésztát tekercsbe formálták. A cukor és a fűszerek lassú terjedésével a bejgli egyre gazdagabb ízt kapott, és hamarosan a közép-európai téli ünnepkör egyik kiemelt édességévé vált, amelyet a családok minden évben újra és újra elkészítettek.

Magyarországra a sütemény a 19. század elején érkezett, amikor a Habsburg Birodalom kulináris hatásai egyre erősebben formálták a magyar konyhát.

A német és osztrák telepesek magukkal hozták saját ünnepi fogásaikat, köztük a bejglit is, amely gyorsan megtalálta helyét a magyar polgári háztartásokban. Az első írásos említéseink az 1800-as évek közepéről származnak, és a századfordulóra már szinte elképzelhetetlen volt a karácsony bejgli nélkül.

A sütemény átlépte a társadalmi rétegek határait, megjelent vidéki parasztházakban és városi polgári otthonokban egyaránt, minden család pedig saját apró titkokkal gazdagította a receptet: volt, ahol több mákot használtak, máshol citromhéjjal fűszerezték, vagy éppen szigorúan kétféle töltelékkel sütötték. Az alapváltozatok – a diós és a mákos – mellett idővel előtérbe kerültek a gesztenyés, kakaós, meggyes-mákos, almás-fahéjas vagy akár marcipános bejglik is, amelyek új színeket vittek az ünnepi asztalra.

A bejgli készítésének hagyománya ugyanakkor mindig több volt puszta konyhai műveletnél: egyfajta családi rituálé, amelyben gyakran minden generáció részt vett. A tészta pihentetése, a töltelék illata, a tekerés pontossága mind-mind olyan élmények, amelyek összekapcsolják a múlt és a jelen karácsonyait.

A modern időkben a bejgli sokféleképpen megújult – ma már létezik gluténmentes, cukormentes vagy éppen teljes kiőrlésű változat is –, mégis megmaradt annak a szimbolikus süteménynek, amely az ünnepi meghittség része.

A hagyományos diós bejgli receptje egy lassan kibontakozó történethez hasonlítható: a tészta először hideg vajból, lisztből, porcukorból és egy kis tejfölből áll össze, amit hosszabb pihentetés követ, hogy a bejgli szépen repedezett, fényes héjat kapjon a sütés során. A töltelék meleg tejben feloldott cukorral, darált dióval és reszelt citromhéjjal készül, majd a gondosan kinyújtott tésztára kerül, egyenletesen eloszlatva, hogy a bejgli szép, sűrű csigamintát mutasson szeleteléskor. A tekercselés lassú, biztos mozdulatokkal történik, a végeket pedig éppen csak visszahajtjuk, hogy a töltelék ne szökjön ki.

A sütés előtti pihentetés – előbb tojássárgájával, majd fehérjével kenve – adja meg azt a jellegzetes márványos felületet, amely nélkül a bejgli egyszerű tekercs volna, nem pedig karácsonyi főszereplő.

A diétás változat fortélyai

A diétás bejgli ugyanennek a történetnek egy könnyedebb, mégis ízes változata. A tésztában a vaj egy részét joghurtra vagy kókuszolajra cseréljük, a liszt egy részét zabpehelyliszt váltja ki, ami finoman diós aromát és magasabb rosttartalmat ad. A töltelékben a cukor helyét eritrit vagy xilit veszi át, a mák vagy dió mellé pedig reszelt alma vagy kevés cukormentes lekvár ad természetes édességet és nedvességet. Így a bejgli továbbra is ünnepi hangulatú, illatos és gazdag marad, de sokkal könnyedebb, kevésbé terheli meg az ünneplőket, és azok számára is élvezhető, akik valamilyen okból könnyített étrendet követnek. A végeredmény egy modern, de mégis hagyománytisztelő sütemény, amely bebizonyítja, hogy az ünnepi ízek nem vesznek el attól, hogy egy kicsit egészségesebbé tesszük őket – csupán új formában születnek újjá, tovább gazdagítva a karácsony emlékeit.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük