Őszi ízek és egészség: fedezze fel a dió minden titkát!

Megosztás:
Forrás: Pexels

A dió egészséges és ízletes: fehérjében és tápanyagokban gazdag, édes vagy sós ételekhez egyaránt tökéletes, igazi őszi csemege.

🌰 A dió csodája: nem csak süteményekhez

A dió nemcsak finom, de igazi fehérjeforrás is, így tökéletes a húsmentes étkezéshez. Akinek a kertjében diófa áll, igazi kincset birtokol – főleg, hogy az ára évről évre növekszik. A barna héjak mögött rejlő mag tele van értékes tápanyagokkal, és az őszi diótörés igazi élmény!

🕰️ Hosszú múltra tekint vissza

A diót valószínűleg honfoglaló őseink hozták magukkal. Régészeti kutatások szerint a világ egyik legrégebbi, fán termő gyümölcse. Az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is ismerték, ma pedig az USA, Törökország, Kína és Irán a legnagyobb termesztők. Hazánkban is jól terem, így a piacokon vagy a saját kertünkben is élvezhetjük a „superfood” előnyeit.

🌳 Diófa a kertben

A diófa méltóságteljes látványt nyújt, akár 150 évig is él. A laza, humuszos talajt kedveli, ültetésénél azonban figyeljünk a tágas helyre – legalább 10 méterre a háztól, kerítéstől és más fáktól. A metszést szeptember környékén végezzük, tavasszal nem szabad!

💪 Tápláló fehérjeforrás

A dió fehérjetartalma magasabb lehet, mint a húsé vagy a tojásé, ezért fontos a növényi étrendben. Tele van B-vitaminokkal, C- és E-vitaminnal, magnéziummal, és omega-3 zsírsav-tartalma révén csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mézzel keverve a köhögést is csökkentheti, a népi gyógyászatban pedig a fa kérgét és levelét is használták különféle betegségekre.

🍴 Dió a konyhában

Az érett diót építsük be gyakran az étrendünkbe:

  • Nassolnivalóként – megpirítva vagy nyersen.
  • Saláták, levesek feltétjeként – a textúra és az íz miatt.
  • Magvajként – robotgépben pépesítve gyümölcsökkel, zöldségekkel.
  • Édességekhez – sütemények, karácsonyi finomságok, csoki és lekvár kíséretében.
  • Sós ételekhez, húshelyettesítőként – például dióhús, fasírt, töltött zöldségek, szendvicskrémek.

A dió tehát nemcsak finom, hanem egészséges és sokoldalú – érdemes minden napra becsempészni a konyhánkba! 🥗🌰

Céklás, diós pkhali

Hozzávalók:

  • 500 g cékla
  • 100 g dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél tk őrölt koriandermag
  • fél ek rozmaring
  • só, bors
  • 3 ek balzsamecet

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A céklát hámozás nélkül megmossuk, a gumók mindkét végét levágjuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk úgy, hogy kevés olajat öntünk mindegyikre. 200 fokon 50–55 perc alatt puhára sütjük. Megvárjuk míg teljesen kihűlnek, majd megtisztítjuk őket.
2. A diót és a fokhagymát az aprítógépben megdaráljuk, majd beletesszük ugyanabba az edénybe a kihűlt, megtisztított céklát is. Miután a gép ezt is felaprította, hozzáadjuk a koriandermagot, a rozmaringot, a sót és a gránátalmaszirupot vagy a balzsamecetet és a borsot is. Ha nem elég krémes, olívaolajjal krémesítjük.

Tipp: Az eredeti grúz receptben a krémhez gránátalmamagot is adnak, amelyet fagyasztott ribizlivel helyettesíthetünk. Nyáron adhatunk hozzá friss céklaleveleket, korianderzöldet vagy petrezselymet is. Télen készíthetjük csak a gumóból, vagy akár egy-két evőkanál tahinivel is krémesíthetjük.

Forrás: greendex.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük