Gyümölcsdömping télire – Így készíts egészséges és különleges lekvárt!

Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyümölcsfái ontják magukból a termést, jó eséllyel már bevett szokásai vannak a tartósításukra. Ha azonban új ötletek után kutat, vagy épp fogalma sincs, miképp tartósítson, van egy remek megoldás, ami ezerféleképp variálható: ez pedig a lekvár.
Ha igazi lekvárrajongó, bizonyára vadássza a különleges ízvilágú, egészséges gyümölcsből készülő ízbombákat. A gond sokszor a tartósítószerrel van, ugyanis számos lekvárba belekerül, holott vitatott az egészségügyi hatása (nem is beszélve arról, milyen hosszú távú következményei lehetnek az adalékanyagoknak).
Tartósítószer? Inkább ne! Emésztési gondokat, fejfájást okozhat, gyerekeknél pedig azért is célszerű kerülni, mert még a mikrobiomot is felboríthatja. A lekvár ízét megváltoztatja, de szerencsére teljesen elhagyható, nélküle is tartósítható a lekvár.
Ha jól készül a lekvár, nincs rá szükség: a magas cukortartalom, a dunsztolás megakadályozza a romlást. Ugyanilyen jó trükk az alapos üvegfertőtlenítés. Ráadásul a lekvár tartósítószer nélkül megőrzi természetes, gyümölcsös ízét, nincs fura mellékíze. Tradicionálisan egyébként sem használtak ilyen úri huncutságokat: a dunsztolás és a cukor éppen elegendő volt. Az alábbi módszerek a legjobb „tartósítószerek”:
- Alapos sterilizálás: üvegek és fedők kifőzése.
- Forrón üvegbe töltés és azonnali lezárás.
- Fejre állítás pár percre (így vákuum képződik).
- Száraz dunszt vagy vizes dunszt (lassú kihűlés melegen tartó takaróban, vagy forralás lezárt üvegben).
Hogyan válassza ki a tökéletes lekváralapanyagot?
A legegyszerűbb megoldás a saját, kezeletlen gyümölcs. Óriási előny a saját gyümölcsfa, ennek ugyanis minden kis rezdülését ismeri. Ha ez nem adatik meg, érdemes a családban felmérni a terepet, kitől szerezhet jó minőségű gyümölcsöt. Amennyiben ez sem opció, jöhetnek a „szedd magad” akciók vagy a gyümölcsöskertek, piacok, ahol beszerezheti a legszebb és legfinomabb árut. A hibás gyümölcsöket ki kell válogatni, ezek ugyanis a tartósságot és az ízt is befolyásolhatják.
A mesterséges anyagokat érdemes kerülni, és minél előbb feldolgozni a gyümölcsöt, ugyanis minél frissebb, annál jobb. Hogy miből készüljön a lekvár, annak voltaképp csak a képzelet szab határt, ám értelemszerűen a szezonális gyümölcsök (vagy zöldségek) felé érdemes fordulni: körte, alma, szeder, ribizli, kökény, áfonya, szőlő, füge, naspolya, som is kerülhet az üvegekbe, de cukkiniből, sütőtökből vagy paradicsomból is bátran készíthet lekvárt. Ezek mellé jöhetnek a különböző fűszerek: a menta, a vanília, a levendula, a rozmaring, a fahéj, a gyömbér, a citromfű, a bazsalikom, a chili, a kardamom, a szegfűszeg és megannyi más íz.
A fűszerek tekintetében, amelyiket csak tudja, tegye bele egészben, és a végén vegye ki a lekvárból! Nem érdemes túl sok fűszert tenni a lekvárba, és az sem jó, ha a fűszeres ízek dominálnak a gyümölcs természetes íze helyett. A friss zöldfűszerek pedig a főzés végén kerüljenek a lekvárba, így jobban megmarad az ízük.
Ami fontos a tartósítás során
A tartósítószerek kerülése mellett van még néhány szabály, amit be kell tartani, ha igazán finom lekvárra vágyik.
Alapos fertőtlenítés!
A lekvárfőzés egyik legfontosabb momentuma az üvegek előkészítése. Ehhez egy nagy fazékban alaposan ki kell főzni őket, de egy alapos mosogatógépes fürdő is segíthet. Így csírátlanítja az üvegeket, és elkerüli a tartalmuk megromlását. Ha egy kis ecetet tesz a vízbe, ez szintén segít a folyamatban. Az üvegeket le kell tenni egy tiszta konyharuhára, és a legjobb, ha ezután már nem is nyúl az üvegekhez, ugyanez igaz az eltörölgetésükre is.
Száraz dunszt
Fontos, hogy csak sérülésmentes kupakokat használjon, és alaposan fertőtlenítse ezeket is, ha már korábban használta őket. A lezárt üvegeket érdemes kicsit a fejük tetejére állítani, így kialakul a vákuum, amely remekül lezárja az üvegeket. Ezután mehetnek a száraz dunsztba, pokrócok, párnák közé, ahol lassan, fokozatosan kihűlhetnek.
A száraz dunszt lényege az, hogy a lekvár lassan hűl ki, ezért kisebb az esély arra, hogy megmaradjanak a mikroorganizmusok. Így a romlékonyság is minimálisra csökken.
A lekvárosüvegek 1–2 nap alatt – némi felügyelet mellett – kihűlnek. A tetejük benyomásával ellenőrizheti a vákuumképződés sikerességét.
Így lesz a gyümölcsből lekvár!
Először alaposan meg kell mosni a gyümölcsöket, és ki kell magozni őket. Ezután mehetnek a fazékba a cukorral, és indulhat a rotyogás. Először lé képződik, majd a lekvár sűrűsödni kezd. Ezen a ponton már folyamatos kevergetésre van szükség, mert leéghet. Nagyobb gyümölcs, például alma, körte vagy barack esetében kisebb darabokra kell vágni a gyümölcsöt. Ha a lekvár íze és az állaga is megfelelő, teheti az üvegeket a száraz dunsztba!
Néhány tipp a lekvár készítésének összes fázisához, ezeket érdemes megfogadni.
Alapok
- Érett gyümölcs – Egy finom lekvárhoz a teljesen érett, de nem túlérett gyümölcs a legjobb.
- Alapos tisztítás – A gyümölcsöket mindig mossa meg, a hibás részeket vágja ki!
- Cukorarány – Klasszikusan 1:1 a gyümölcs és a cukor aránya, de általában 0,5–0,7 kg cukor elég 1 kg gyümölcshöz.
Főzés közben
- Hab leszedése – Így tisztább lesz a lekvár, és tovább eltartható.
- Rövid, forró főzés – Minél rövidebb ideig főzi erősen forralva, a gyümölcs annál jobban megőrzi a színét és az aromáját.
- Sűrítéstrükkök – Ha nem akar túl sok cukrot használni, tehet hozzá egy kevés alma- vagy birsalmapépet, mert ezekben sok a természetes pektin, ami pedig sűríti, zselésíti a lekvárt.
Ízesítés
- Citrus – Egy kevés citromlé vagy reszelt citromhéj kiemeli a gyümölcs ízét, és segít a tartósításban.
- Kombinációk – Többféle gyümölcs keverésével különleges lekvárokat készíthet (pl. eper és rebarbara, szilva és alma, málna és őszibarack).
Tartósítás és tárolás
- Üvegek előkészítése – Mindig sterilizált üvegekbe tegye a forró lekvárt (mosogatógéppel, sütőben vagy kifőzéssel is végezheti)!
- Forrón töltés – Azonnal zárja le az üvegeket, majd állítsa őket a fejükre pár percre, hogy vákuum képződjön!
- Száraz dunszt – Takaróba, paplanba bugyolálva lassan kihűl a lekvár, így még biztosabb a tartósítás.
- Tárolás hűvös, sötét helyen – Kamra, pince a legjobb.
Most pedig inspirációként jöjjön néhány recept!
Lekvár almából és szederből
Az alma édes savassága és a szeder fanyarsága csodálatosan kiegészíti egymást.
Hozzávalók
- 500 g édes alma 2 centis darabokra vágva
- 1 citrom
- 500 g szeder
- 1 kg kristálycukor
Az elkészítéshez tegye az almát egy nagy lábasba, forralja fel, majd főzze lassú tűzön 5–8 percig, amíg megpuhul! Adja hozzá a szedret és a cukrot, majd keverje össze! Alacsony lángon kevergesse, amíg a cukor fel nem oldódik, majd vegye közepesre a lángot, és főzze 30–35 percig, amíg a lekvár meg nem szilárdul!
Egy tölcsér segítségével öntse át a lekvárt egy sterilizált üvegbe! Miután kihűlt, mindenképpen zárja le a fedelet. Lezárt, sterilizált üvegben hat hónapig eláll.
Fügelekvár
A fügét sokan nem tudják hova tenni, és nem tudják, mihez kezdjenek vele. Egy lekvár több mint jó ötlet.
Hozzávalók
- 1 kg érett füge negyedelve
- 1 nagy narancs
- 400 g kristálycukor
- 1 citrom
Tegye a fügét és 150 ml vizet egy nagy, vastag aljú lábasba! Forralja fel, majd lassú tűzön főzze 5 percig, vagy amíg a füge megpuhul, és kiengedi a levét. Adja hozzá a narancshéjat, a cukrot és a citromlevet! Forralja fel, majd főzze rendszeresen kevergetve körülbelül 5–7 percig, vagy amíg besűrűsödik, közben szedje le a felszínre kerülő felesleges habot! Vegye le a tűzről, és hagyja állni 10 percig!
Merje a keveréket sterilizált üvegekbe! Zárja le őket a fedőkkel, és hagyja a lekvárt teljesen kihűlni! Bontatlanul hat hónapig, felbontás után pedig hűtőszekrényben 2 hétig eláll.
Rebarbaralekvár gyömbérrel
A rebarbara szintén csak pitékben kap helyet, holott isteni lekvár készíthető belőle.
Hozzávalók
- 1 kg rebarbara darabolva
- 1 kg cukor
- 1 citrom héja és leve
- 50 g megpucolt gyömbér apróra vágva
- 4 cm-es gyömbérdarab
Mossa meg a rebarbarát hideg folyó víz alatt, majd vágja 2 cm-es darabokra! Tegye egy nagy tálba, és adja hozzá a cukrot, a citromhéjat és -levet, valamint az apróra vágott gyömbért! Reszelje finomra a meghámozott gyömbért közvetlenül a rebarbarára! Alaposan keverje össze, lazán fedje le, és tegye félre körülbelül 2 órára, hogy a cukor feloldódjon a rebarbara levében. Előfordulhat, hogy időnként meg kell keverni, hogy a folyamat felgyorsuljon. Tegye egy lábasba a keveréket, főzze, míg sűrűsödni nem kezd, majd vegye le a lábast a tűzről, és tegye félre 2–3 percre, mielőtt sterilizált üvegekbe önti! Azonnal zárja le, és címkézze fel a dátummal, miután teljesen kihűlt!
Paradicsomlekvár
Végül, ami kenyérre kenve, húsokhoz, feltétnek, pizzára, tésztára és még megannyi ételhez csodásan illik.
Hozzávalók
- 1,5 kg koktélparadicsom, szár nélkül, félbevágva
- 340 g fehér cukor
- 20 g finomra vágott friss bazsalikom
- 50 g finomra vágott édes hagyma
- 3 evőkanál balzsamecet
- ½ citrom, kifacsarva
- 1 tk só
- ½ tk fekete bors
- ½ tk őrölt koriander
- ¼ tk őrölt kömény
Sterilizáljon két nagy üveget! Egy közepes lábasban közepes lángon keverje össze a paradicsomot, a cukrot, a bazsalikomot, a hagymát, az ecetet, a citromlevet, a sót, a borsot, a koriandert és a köményt! Forralja fel időnként megkeverve! Vegye alacsonyabbra a hőt, és főzze lassú tűzön időnként megkeverve, amíg besűrűsödik, és a felére csökken. Ez 2–3 órát vesz igénybe. Vegye le a tűzről! Tegye a lekvárt a sterilizált üvegekbe, és mehet is a száraz dunsztba.
Forrás: greendex.hu
- Özvegyek országa – a nők, kiknek életét derékba törte az aradi vértanúk kivégzése
- Az egyik legtáplálóbb köret, mégis kevesen ismerik
- Nem csak finom, de hasznos is – ezért igyon fügefalevél-teát
- Hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés?
- Ne várja meg a szövődményeket – így előzze meg a hipertóniát!
- Brutális adóemeléssel büntetnék Magyar Péterék a tovább dolgozó nyugdíjasokat
2025. október 10.
Gyümölcsdömping télire – Így készíts egészséges és különleges lekvárt!
2025. október 10.
Krasznahorkai László kapja idén az irodalmi Nobel-díjat
2025. október 10.
Apró figyelmességek, nagy különbség: így lehet újra öröm az evés
2025. október 9.
Ételek, amelyek védik az agyat az öregedéstől és a stressztől
2025. október 9.
A kormány folytatja a harcot az indokolatlan áremelések ellen
2025. október 9.