Egy gyümölcs lehet a demencia elleni harc kulcsa?

Megosztás:

Egyszerűbb helyen találhatják meg az Alzheimer-kór ellenszerét, mint azt bármikor is gondolni mertük volna.

Az élelmezéskutatók szerint ugyanis a napi szintű almafogyasztás segíthet a betegség kialakulásának megelőzésében. 

Gyerekként vélhetően a legtöbben hallhattuk szüleinktől, hogy a répa elfogyasztásától fütyülni fogunk tudni, míg a napi egy alma a doktorbácsit is feleslegessé teszi. Sokak számára meglepő lehet, hogy a mondás olyan betegségek megelőzésére és kezelésére is igaz lehet, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Ezt az elméletet legutóbb egy sydney-i tudós, dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató kezdte terjeszteni. Állítja, bizonyítékok vannak arra, hogy a rendszeres almaevés javítja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A gyümölcs temérdek fontos, elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag fenolokban, például flavonoidokban. Ezek csökkenthetik az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. Megvédik az agyat a káros anyagoktól. A flavonoidok ráadásul erős antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit is.

„A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban magas arányban előfordulnak. Ezen kívül a csokoládé és bor is tartalmazza őket. Ha megfelelően felszívódnak, jótékony hatással vannak egészségünkre” – magyarázta az élelmezéskutató.

Ennek ellenére nem érdemes az almát félredobni a bor és a csoki miatt, hiszen a gyümölcs jóval magasabb arányban tartalmaz flavonoidokat. A fogyasztása fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet.

De ne szaladjunk ennyire előre, mert a betegség egyelőre nem gyógyítható, a kialakulás kockázatának megakadályozása azonban egyre kevésbé tűnik lehetetlennek. Az egyik megoldás az egészséges életmód követése lehet, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást is. Ezek egyaránt nagyszerű módjai annak, hogy csökkenteni lehessen a betegség kialakulásának kockázatát.

„Az alma jó pektinforrás, egy oldható rost. A tanulmányok és a kutatások bizonyítják, hogy az ilyen típusú rostok nagy mennyiségben történő fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek kialakulásának alacsonyabb kockázatához köthető” – vélekedett dr. Vincent Candrawinata.

Forrás: Daily Mail

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük