Spórolás a konyhában – tippek az élelmiszerpazarlás ellen

A magyar háztartásokban évente 62 kilogramm élelmiszer végzi a kukában. Ennek megoldására ajánl most hatékony tippeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a fenntartható étkezést és a pazarlásmentes konyhát középpontba helyező kiadványt tett közzé. A Menütervezés maradék nélkül című útmutató könnyen alkalmazható gyakorlati tanácsokkal segíti a háztartásokat abban, hogyan főzzenek tudatosabban, használják fel kreatívan a maradék élelmiszert, és alakítsanak ki fenntartható rutint mindennapjaikban.
Évente rengeteg élelmiszer végzi a szemétben
Az élelmiszer-pazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is komoly kihívás: a magyar háztartásokban évente fejenként átlagosan 62 kilogramm élelmiszer végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne – olvasható a Nébih közleményében. A keletkező élelmiszer-hulladék legnagyobb részét az elpazarolt készételek teszik ki, ami évente fejenként közel 12 kilogrammnyi mennyiséget jelent.
A Menütervezés maradék nélkül kiadvány célja, hogy ezt a problémát a konyhai gyakorlatok oldaláról közelítse meg – egyszerű, mégis hatékony megoldásokat kínálva mindenki számára. Bemutatja, hogyan érdemes megtervezni a heti menüt, miként használjuk fel a maradékokat és a közeli lejáratú alapanyagokat, de kitér arra is, hogy mire figyeljünk az élelmiszerek biztonságos tárolása és fagyasztása során.
Néhány egyszerű trükk is elég a változáshoz
Mint fogalmaztak, a kiadvány egyik legfontosabb üzenete, hogy már néhány apró változtatással is jelentős hatást gyakorolhatunk környezetünkre, pénztárcánkra és a fenntartható jövőre. Az érdeklődők ingyenes online előadáson is részt vehetnek, ahol a tudnivalók elmélyítése mellett kérdéseiket is átbeszélhetik a Nébih szakembereivel. A kiadvány megjelenése alkalmából a hivatal közösségi média játékkal is várja a pazarlás megelőzésében elkötelezett lakosokat.
Sokaknak kézenfekvő megoldás, hogy a megmaradt ételt a kukába dobják, így a világszerte megtermelt élelmiszerek harmada kárba vész. Számos kezdeményezés indult hazánkban is a folyamat csökkentése érdekében.
Az adatok hazánkban megdöbbentőek:
- 594 ezer tonna élelmiszer-hulladék évente, melyből 247 ezer tonna tiszta pazarlás.
- 62 kilogramm élelmiszer-hulladék fejenként évente, ebből 25,8 kilogramm megelőzhető lenne, vagyis pazarlás.
- 380 milliárd forint veszteség a lakosságnak, ez az összeg fejenként 40 ezer forint évente.
- 22 százalék csökkenés az élelmiszer-pazarlásban az elmúlt 7 évben.
Száraz kifliből zsemlemorzsa készül
– Tudatosan figyelek arra, hogy ne pazaroljam az élelmiszert. Nagy a család, és gyakorlott háziasszonyként már jól tudom, miből mekkora mennyiséget vásároljak a vasárnapi ebédhez. Általában a gyerekeknek, unokáknak is csomagolok a finomságokból – fejtette ki korábban Nagy Jánosné, vidéken élő nyugdíjas. Mint mondta, mivel tartanak állatokat, a maradék sem kerül a kukába.
A vásárlás során figyelni szokott a termékek szavatossági idejére is. Semmit sem hagy kárba veszni. A száraz zsemléből, kifliből például zsemlemorzsát készít, a szikkadt kenyérből pedig bundás kenyeret.
Sokat tanult a nagymamájától, régen semmit sem dobtak ki, mindent hasznosítottak. A kertben komposztálnak is, ide kerül a zöldségek és gyümölcsök héja. Mint mondta, napjainkban elég drágák az alapanyagok, felelőtlenség pazarolni az élelmet.
Forrás: nool.hu
2025. szeptember 15.
Használja Ön is a Digitális Állampolgár alkalmazást!
2025. szeptember 15.
Nem a kopás a leggyakoribb vállprobléma
2025. szeptember 15.
Generációk Találkozása díj
2025. szeptember 15.
Így készítsd fel immunrendszered az influenzaszezonra
2025. szeptember 14.
10 évet is elvehet az életünkből ez a betegség
2025. szeptember 14.